FAQ
Vastaus: Ennen mittausta pese kätesi saippualla ja huuhtele runsaalla lämpimällä vedellä. Kuivaa sitten huolellisesti kätesi. Voit myös hieroa käsiäsi hetken verenkierron parantamiseksi. Valitse pistolaitteesta sopiva pistosyvyys. Pistä sitten itseäsi sopivaan kohtaan sormenpäähän ja pidä huoli että pidät sormen paikallaan.
Jos veritipasta tulee liian pieni, älä purista pistokohtaa. Jos puristat pistokohtaa vereen saattaa sekoittua kudosnestettä joka aiheuttaa vääristymiä tuloksiin.
Jos veripisara on vieläkin liian pieni, kannattaa kokeilla säätää pistolaitetta pistämään syvemmälle tai kokeilla suurempaa lansettineulaa.
Vastaus: Kuivausaine purkin kannessa on silikageeliä. Olomuodoltaan se on geeli-nimestään huolimatta kiinteää ja kovaa. Silikageeli esiintyy puhtaana yhdisteenä hajuttomina, mauttomina, myrkyttöminä, läpinäkyvinä ja pyöreähköinä rakeina, jotka eivät ole vesiliukoisia. Aine voi kuitenkin olla ärsyttävä nieltynä, joutuessaan silmiin tai pöly suurin määrin ihokosketuksessa. Aine on tunnettu sen erinomaisesta kyvystä absorboida kosteutta suoraan ilmasta. Silikageelirakeet on usein käsitelty vesipitoisuutta ilmentävillä kemikaaleilla, jotka muuttavat väriään kosteuspitoisuuden mukaan.
Vastaus: On Call Advanced-verensokerimittarilla pitää kertoa mittarille, että kyseessä on kontrollitesti. Tämä tapahtuu painamalla M-nappia sen jälkeen kun olet laittanut liuskan mittariin, mutta ennen kuin kastat testiliuskan kontrolliliuokseen. Jos mittarille ei määritellä että kyseessä on kontrollitesti saadut lukemat ovat liian korkeita.
Uudemmissa mittareissa (Esimerkiksi On Call Vivid) on ominaisuus jonka avulla mittarit tunnistavat kontrolliliuoksen automaattisesti ja sitä ei tarvitse enää erikseen merkitä.
Kontrollimittuaksen tekeminen lyhyesti On Call Advanced mittarilla:
- Laita testiliuska mittariin. Mittari käynnistyy ja hetken kuluttua näyttää että on valmiina näytettä varten.
- Paina M-nappia kertaalleen ja mittarin näytölle tulee merkintä joka kertoo että kyseessä on kontrollitesti.
- Ota kontrolliluospullo ja purista ensimmäinen tippa hukkaan ja sitten purista toinen tippa puhtaalle pinnalle.
- Kasta testiliuska kontrolliliuospisaraan. Kun liuska on imenyt tarpeeksi näytettä mittari alkaa laskemaan 5..4..3..2..1.. ja antaa sitten tuloksen.
- Vertaa saamaasi tulosta testiliuskapurkin kyljessä olevaan lukemaan. Mittarin mukana tulee kontrolliliuos 1, eli vertaa ctrl1-kohdan alla oleviin mmol/l
Vastaus: Suomessa myynnissä olevat verensokerimittarit kuuluvat ISO-standardin piiriin (ISO 15197:2013). Tämä tarkoittaa sitä, että jos mittarin tulosta verrataan laboratoriotestin tulokseen saa heittoa olla +-15%. Kuitenkin siten, että alle 5.6mmol/l tuloksilla heitto saa olla +-0,83mmol.
Kahden eri mallisen verensokerimittarin tulosten vertailua ei yleensä suositella, koska mittareiden kalibraatiotaso vaihtelee menetelmästä ja tekniikasta riippuen. Jos toinen mittari näyttää ääritapauksessa sallitut 15 prosenttia alle laboratoriotuloksen ja toinen 15 prosenttia laboratoriotulosta korkeampia arvoja, eroa tuloksissa on jopa 30 prosenttia, eikä sitä vielä lasketa virheeksi. Etenkin korkeilla verensokeriarvoilla mittareiden lukemien välinen ero voi olla jopa useita millimooleja litrassa.
Jos mittarin toiminta epäilyttää, voi sen tutkia kontrolliliuoksella.