| Suomeksi | På svenska | In English |


Omavalvonta

Omavalvonta on yrityksille tehokas ja yksinkertainen tapa varmistaa tuotteiden laatu ja turvallisuus.

Euroopan unionin elintarvikelainsäädäntö sekä kansallinen elintarvikelaki vaativat kaikilta elintarvikealan toimijoilta, että nämä tunnistavat oman alansa elintarviketurvallisuusriskit ja huolehtivat niiden hallinnasta. Tätä varten tulee kaikkien luoda omavalvonta suunnitelma, jossa määritellään:
  • Toiminnan ja toimintojen riskikohdat.
  • Tehokkaat ja yksinkertaiset valvontamenetelmät.
  • Toimenpiderajat riskikohtien valvonnassa
  • Miten toimitaan mikäli rajat ylittyvät
  • Mitä valvontatoimenpiteitä on kohdistettava mihinkin tuotannon vaiheisiin.
  • Miten omavalvontajärjestelmän toimivuus varmistetaan
Riskikohtia voivat olla mm. mikrobiologinen pilaantuminen, väärät käsittely/säilytyslämpötilat ja tuotteeseen joutneet väärät aineosat. Mikrobiologista pilaantumista saattaa ainakin edistää vääränlainen ilmankosteus, jota voidaan tarkkailla mm. ilmankosteusloggerilla ja lämpötilaa tietenkin lämpötilaloggerilla.

Omavalvonta menetelmien kriteereitä ovat mm. tehokkuus ja nopeus (Virheet voidaan korjata välittömästi) ja yksinkertaisia (pystytään toteuttamaan valmistuspaikalla). Lämpötila- ja kosteusloggerit täyttävät molemmat kriteerit.

Omavalvonnasta ja syntyvien ongelmien korjauksesta on pidettävä kirjaa ja syntyvä aineisto on säilytettävä vähintään vuoden.

Omavalvonnan kautta yrityksen tuotteet ovat turvallisempia, hävikki pienempää, asiakkaat tyytyväisiä, henkilökunta motivoitunutta ja kirjanpito tuotteista kunnossa.

Loggereita voisi hyödyntää esim. monien erilaisten keittiöiden omavalvonnassa. Kaikkialla kylmätilojen lämpötilaa tulisi tarkkailla, ruokalinjastoissa ruokien lämmön tarkkailu, jakelukeittiöissä lämpötilat kuljetuksen aikana tai elintarvikkeiden kylmäketjun jatkuvuus ja HACCP.

Lue lisää Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) artikkeleista

Tutustu tuotteeseen, Thermo Track -ohjelmistoon ja lukijalaitteisiin. Kts. uutuustuote Thermotrack Mobile. Mikäli yrityksesi toimii maan- tai maailmanlaajuisesti, on valintasi WWW-pohjainen, Internetin yli tapahtuva lämpötilavalvonta: Thermo Track Online kuljetuksien ja kylmäketjun seurantaan ja vastaavasti Thermo Track Webserve laitteiden ja tilojen valvontaan.

Lämpönappiratkaisu skaalautuu kyläkaupasta globaaliin logistiikan Internet -pohjaiseen seurantaan. Tutustu myös referenssiyrityslistaan.

Käyttöesimerkkejä

Voit käyttää lämpönappeja 21G ja 22L seuraamaan kylmäkuljetusten (esim. elintarvikkeet, jäähdytetyt juomat, jäätelöt, pakasteet) laatua. Kyseiset napit toimivat -40°C asti ja sopivat näin syväjäädytettyjen pakasteiden kuljetusten seurantaan. Kosteusnappi 23 sopii mittaamaan kylmätilojen kosteustasoa -20°C asti. Lisäksi samat napit ovat saatavissa koteloituina niin, että ne kestävät esim. upotettuna nesteeseen 600m syvyydessä

Sähkökatko kylmävarastossa altistaa tuotteet pilaantumiselle ja pahimmillaan estää kaupankäynnin useaksi päiväksi. Asentamalla edellä kuvatut langattomat lämpötila-anturit tai USB-väylään liitetty anturi kylmätilaan, saat ennakkovaroituksen ajoissa esim. tekstiviestinä ja vältyt kalliilta toimintakatkokselta.

22E -lämpönappi sopii erityisesti steriloinnin (134°C) valvontaan. Sen etuina itiö-ampulleihin nähden on pitkä käyttöikä (jopa 10 vuotta), kestävyys (ei levitä bakteeri-itiöitä hajotessaan) ja mahdollistaa strelilointiprosessin dokumentoinnin. Suosittelemme napin kapselointia (lisävaruste)

Tutustu myös:

Paluu olosuhdevalvonnan etusivulle